Ummer d’r Neaver (UDN) al jaren een begrip in Limburg Binnenkort start hun eerste theatertoer. Limburg Online had een gesprek met toetsenist Jo van de Laarshot over het wel en wee van deze populaire groep uit Kerkrade.
Ik schrok me rot! Mijn vrouw nam de telefoon op: iemand van radio 3 aan de lijn, hij wilde wat informatie. Mijn vrouw riep nog door de telefoon: “Ben je niet goed wijs, om zo vroeg te bellen!” Toen ik de telefoon over nam trok ik per ongeluk de stekker uit de muur en verbinding was verbroken. Dat had inderdaad de doorbraak kunnen zijn, maar we hebben de naam natuurlijk ook niet mee: ‘Ummer d’r Neaver’.
Hoe ben jij begonnen in de muziek? Wil je het hele verhaal horen? Ik kreeg ooit een folder van de muziekschool in de handen gedrukt en heb daar zes jaar opgezeten. Toen ik ging studeren ben ik gestopt en heb de muziek vervolgens een hele tijd gelaten voor wat het was. Het klinkt misschien raar, maar pas na mijn eigen bruiloft ben ik weer begonnen. Waarom? Ik kreeg een piano van mijn vader cadeau. In die tijd was ik ook liefhebber van synthesizer-muziek (zoals Klaus Schulze) en kocht ook een synthesizer om toch wat meer te gaan experimenteren met geluiden. Tot die tijd had ik nog nooit met iemand samen gespeeld. Ik kwam via een kennis bij een blaaskapel terecht. Daar speelde ik twee jaar een repertoire waar ik eigenlijk helemaal niets aan vond, maar ik deed veel ervaring op. Ik kwam in die tijd gitarist Ronald Scipio tegen die op dat moment lid van een bandje was. Ik mocht meespelen en mijn eerste optreden was in een café vol met mensen. Ik werd direct voor de leeuwen gegooid. Na een korte rustperiode las ik in de krant: ‘Ummer d’r Neaver zoekt accordeonist’. Ik heb toen opgebeld en moest op auditie. We hebben flink wat lol gemaakt die dag. Ik werd aangenomen terwijl ik nog geen noot gespeeld had.
Wie schrijft bij UDN meestal de teksten? Teksten schrijven doen we meestal samen, maar af en toe individueel. Mark bijvoorbeeld schrijft vaker zeven teksten op een dag. Vervolgens legt hij deze voor aan de groep en samen bedenken wij de muziek. Daarna krijg je een proces van wikken en wegen, maar we komen er wel uit.
Kunnen jullie na al die jaren nog origineel zijn qua teksten? Natuurlijk! We proberen als UMD altijd te zoeken naar die dingen in het leven die je zelf kunt meemaken. Neem nou ‘d’r Pincodesljajer’. We willen niet steeds terug vallen op de bekende onderwerpen. In ons 20-jarig bestaan hebben we slechts één liedje gemaakt over liefde, ‘Mit d’r kop in de wolke’.
Is muziek en UMD voor jullie een fulltime baan? Jammer genoeg kunnen we van dit plezier niet leven. We hebben allemaal nog een reguliere baan. Onze bassist werkt in een reclamedrukkerij en de gitarist zit in de IT-wereld. Joost is zanger van beroep en werkt freelance voor operaproducties. Mark Hermans was altijd advocaat, maar op een gegeven moment was hij dat wereldje zat. Nu werkt hij in de uitvaartwereld. Ikzelf werk al bijna 25 jaar bij het C.B.S. in Heerlen.
Vind je het niet jammer dat jullie met UMD nooit echt zijn doorgebroken? We zijn blij met wat we nu al voor elkaar hebben gekregen. In Limburg horen wij qua muziek bij de top. Het is niet zo gemakkelijk en er zit naar mijn mening niet meer in. ‘Ouwe leem’, de videoclip die te zien was bij TMF, was al een topervaring. Toen het plaatje werd opgepikt door de Nederlandse muziekzender stuurde Marlstone gelijk een plugger naar diverse radiostations. Twee dagen daarna ging ’s morgensvroeg om 5:30 uur de telefoon. Ik schrok me rot! Mijn vrouw nam de telefoon op: iemand van radio 3 aan de lijn; Hij wilde wat informatie. Mijn vrouw riep nog door de telefoon: “Ben je niet goed wijs, om zo vroeg te bellen!” Toen ik de telefoon over nam trok ik per ongeluk de stekker uit de muur en verbinding was verbroken. Dat had inderdaad de doorbraak kunnen zijn, maar we hebben de naam natuurlijk ook niet mee: ‘Ummer d’r Neaver’. Laat ik eerlijk zijn: een hitje zouden wij super vinden, maar we doen er te weinig voor. Dat komt natuurlijk weer doordat het bij UMD eigelijk allemaal vanzelf gaat. Een paar uur repeteren en dan vinden wij het wel goed.
Als jullie een album opnemen, hebben jullie dan de vrije hand in de productie? Als wij in de studio zijn, dan doen we het op onze manier. Zouden we met een andere producer werken, dan moet alles op zijn manier. Dat willen wij niet. Wij leggen ook geen grote druk op de groep omdat er eindelijk weer eens een album moet komen.
Wat vind jij van de muziek die de laatste jaren word gepresenteerd bij ‘De Sjlagerparade’ in Kerkrade? Jammer genoeg, en dan praat ik niet alleen voor Kerkrade, bestaan er ongeschreven carnavalswetten. Dat zie je ook steeds weer terugkomen op het L.V.K. Op een liedje moet je of de polonaise kunnen lopen of kunnen walzen. Daar tussenin bestaat niets. Een Braziliaans arrangementje wil nog wel eens lukken, maar dan houdt het qua uitzonderingen op. Op de tweede plaats moet de tekst altijd gaan over vastelaovend of we gaan nog niet naar huis. Maak je eens een tekst over een pincode, dan vragen de mensen zich af wat dat met carnaval heeft te maken. Ik vind het jammer dat men het experiment niet aan durft om eens iets anders te maken.
Waar is UDN op dit moment mee bezig? Op dit moment zijn we druk bezig met de voorbereiding van een theatertoer door diversen zalen in Limburg. Het leuke en speciale van de show is dat we mensen in de zaal zelf laten beslissen wat wij moeten spelen. Dit zorgde overigens tijdens een try-out in de stadsschouwburg Heerlen voor onvergetelijke en lachwekkende momenten. Er werden nummers gevraagd die wij bijna vergeten waren.
Zijn er al ideeën voor een nieuw album? Ons meest recente album was een afronding van 20 jaar UMD. We hebben natuurlijk nog het een en ander op de plank liggen. Wat ons heel leuk lijkt is bijvoorbeeld een productie met het Limburgs Symfonie Orkest. We hebben in februari met dit orkest door Limburg getourd en dat was echt een ervaring. Er zijn ook opnames van gemaakt; de arrangementen klonken echt geweldig. We gaan zeker nog eens samenwerken, maar hoe en wat is nog niet bekent. Wat een nieuw album betreft, we hoeven echt niet ieder jaar een CD te maken. Wel zal er dit jaar nog een cd-single verschijnen.
Ummer d’r neaver over 5 jaar? We zijn al een paar keer gestopt en af en toe wordt het te veel. Dan krijg je irritaties in de groep en botst het een beetje. Daarom lassen we ook steeds een flinke rustperiode in. Dit is meestal na carnaval. Maar wees gerust, tot 2003 zijn we er zeker nog. Tot die tijd lopen er namelijk nog contracten!
UMD, Jo van de Laarschot, Heerlen Hubert Schunken, Landgraaf